...

Recenzia reproduktorov KEF T105

Ultraploché reproduktory KEF série T sú dokonalými spoločníkmi pre dnešné širokouhlé plazmové, LCD alebo OLED displeje, navyše vďaka svojmu dizajnu sú nenápadné a ľahko sa integrujú do akéhokoľvek domáceho prostredia. Dosiahnutie tenkých reproduktorových sústav a zároveň dobrej kvality zvuku je významnou technickou výzvou, ktorá si vyžaduje veľké množstvo inovácií, ale spoločnosť KEF má výhodu viac ako 50 rokov skúseností v oblasti zvukového inžinierstva.

Reproduktory KEF T105

Kľúčovým prvkom satelitov série T je použitie nového stredotónového meniča. Inžinieri spoločnosti KEF zmenšili hĺbku meniča na 27 mm a je len o tretinu menší ako jeho predchodca Uni-Q z radu KHT. Výsledkom je skutočne tenké 35 mm puzdro reproduktora, ktoré sa veľkosťou vyrovná sústave reproduktorov NXT, ale hoci sa tým zmenšuje veľkosť reproduktorov, neponúka rovnakú kvalitu zvuku.

Malý stredotónový reproduktor navrhnutý takmer od základu: nový kužeľ, pavúk, menší motor. 115 mm reproduktor má dvojvrstvovú polymérovú membránu a plochý profil. Kužel má na vnútornej strane radiálne a koncentrické rebrá s druhou vrstvou pružného materiálu. Takáto dômyselná konštrukcia nielenže zvyšuje tuhosť a tlmenie kužeľa presunutím rezonancií mimo frekvenčného rozsahu, ale radiálne rebrá spolu s otvormi v druhej vrstve vytvárajú prirodzený vzduchový kanál na chladenie motora. Dvojvrstvová membrána je pripevnená k originálnemu obalu Z-Flex, ktorý poskytuje membráne vynikajúci zdvih +/-4 mm vzhľadom na skromnú hĺbku meniča. Z-Flex sa líši od štandardných polkruhových závesov svojimi rebrami a dostatočným priestorom pre pohyb membrány smerom dovnútra a von, nový záves je navrhnutý tak, aby umožňoval len nízkofrekvenčné režimy vibrácií a potláčal rezonancie pri stredných frekvenciách. Tie by mohli vážne „zakaliť“ zvuk reproduktora v oblasti, ktorá je pre ľudské ucho najviac vnímateľná. Plochá membrána Z-flex a „nízkoprofilové“ okolie spĺňa aj ďalšiu z inžinierskych vízií spoločnosti KEF – minimalizuje odraz zvuku od „zvláštností“ čelnej dosky, ktoré by sa prirodzene vyskytli pri hlbokých kužeľových membránach a odhalenom polkruhovom okolí.

Výškový reproduktor série T využíva technológiu vyskúšanú a otestovanú vo vyšších radoch KEF. Hliníková kupola má napríklad priemer 25 milimetrov, na rozdiel od piskotov s priemerom 19 mm, ktoré sa nachádzajú v satelitných reproduktoroch KHT. Väčší priemer znamená aj vyšší výkon a širší rozptylový vzor, čím sa rozširuje pracovný rozsah smerom k stredným frekvenciám a umožňuje použitie jednoduchších oddeľovacích filtrov. Kopulka výškového reproduktora je uzavretá v patentovanej „akustickej šošovke“ Tangerine Waveguide, ktorá riadi rozptyl zvuku tlmením silnej smerovosti výškového reproduktora. Napriek nedostatku miesta v plochej skrini je výškový reproduktor série T vybavený zadnou tlmiacou komorou, podobne ako výškové reproduktory v našich špičkových reproduktoroch Reference a Muon.

Pri umiestnení a zapojení nových reproduktorov bolo všetko premyslené. Samozrejme, rovnako ako zostavy KHT, aj séria T sa dá zavesiť na stenu, namontovať na policu alebo použiť voliteľný podlahový stojan, ktorý je tradične vybavený vnútornou kabelážou reproduktorov a pohodlne umiestnenými základnými pripojovacími svorkami. Mimochodom, držiaky na montáž satelitov na stenu sú navrhnuté tak, aby inštaláciu predĺžili len o niekoľko milimetrov do minimálnej hĺbky. Takže reproduktory série T vyzerajú na stene ešte plochejšie, než v skutočnosti sú. Konštruktéri šikovne vyriešili problém vyrovnávania v hornom basovom pásme satelitných reproduktorov. Ako viete, vplyv blízkej steny mierne zvýši úroveň basov zaveseného reproduktora v porovnaní so stojanovým reproduktorom. Satelity série T automaticky riešia tento problém: v stojane sa okrem kabeláže nachádza kompenzačný obvod, ktorý vhodne spracúva basy. Je to dôležité aj preto, že subwoofer série T je navrhnutý tak, aby presne zodpovedal satelitom, a nepotrebuje dodatočné nastavenie medznej frekvencie.

Spoločnosť KEF ponúka rad zostáv v kvalite pre kiná, ktoré pozostávajú z reproduktorov série T. Zameriame sa na T-105, menší systém pozostávajúci z piatich satelitov T101 a aktívneho subwoofera T-2. Satelitný reproduktor, ktorý slúži ako „stred“, má špeciálny stojan, ktorý umožňuje naklonenie reproduktora do malého uhla. Reproduktor tak môže byť nasmerovaný smerom k divákovi, čo zvyšuje lokalizáciu obrazov zvukovej panorámy a ukotvuje dej na obrazovke. Satelity T101 majú rozmery 300x130x35 mm VxŠxH , sú vyrobené v uzavretej skrinke a vybavené dvoma žiaričmi: MF menič a výškový reproduktor sa delia o zodpovednostné zóny na frekvencii 1,7 kHz. Subwoofer T-2 nie je tak plochý ako satelitné reproduktory, ale určite nie je taký plochý ako satelitné reproduktory. Dostali sme celkom kompaktné zariadenie s rozmermi 380x370x177 VxŠxH . Subwoofer s uzavretým krytom, 250W D-zosilňovačom a 250mm basovým reproduktorom.

Súprava dokáže vytvoriť ucelenú a jednotnú panorámu okolitého zvuku a verne prenáša emócie v hlasoch hercov. Malé satelity a subwoofery dokážu vytvoriť špeciálne filmové efekty s vynikajúcou dynamikou a čistotou.

Všetky reproduktory v súprave KEF T105 sú v klasickom čiernom vyhotovení a dokážu zaplniť malé až stredne veľké miestnosti kvalitným trojrozmerným zvukom.

59 700 Euro.

Ohodnoťte tento článok
( Zatiaľ žiadne hodnotenia )
Miloš Polask

Od detstva som mal vášeň pre krásne a dobre navrhnuté priestory. Moje hry boli vždy spojené s aranžovaním a vymýšľaním nových spôsobov, ako zlepšiť svoje okolie. Vždy som cítil, že priestor môže ovplyvniť našu náladu a pohodu, a tak som sa rozhodol pretaviť túto vášeň do svojej profesie.

Biela technika. Televízory. Počítače. Fotografické vybavenie. Recenzie a testy. Ako si vybrať a kúpiť.
Comments: 2
  1. Igor

Ahoj, mám záujem o reproduktory KEF T105 a rád by som sa dozvedel viac. Viete mi povedať, aké je ozvučenie a kvalita zvuku týchto reproduktorov? Sú vhodné pre domáce použitie, alebo skôr pre profesionálnu audio techniku? Ďakujem za informácie!

Odpovedať
  2. Miroslav Gonda

Ahoj! Chcel by som sa spýtať, či reproduktory KEF T105 majú dobrý zvuk a či sú stojanové reproduktory vhodné pre malú obývačku. Mám záujem o tento model, ale chcel by som sa uistiť, či by boli ideálne pre môj priestor. Ďakujem za akékoľvek názory alebo skúsenosti s týmito reproduktormi!

Odpovedať
Pridať komentáre