...

Testovanie reproduktorového systému PSB Image T65

Minulý rok spoločnosť PSB Speaker International kanadského inžiniera a husľového nadšenca Paula Bartona aktualizovala svoju populárnu sériu Image, založenú v roku 1999.

Reproduktorový systém PSB Image T65

VÝSLEDKY TESTOV

KONŠTRUKČNÉ VLASTNOSTI: Modernizovaná séria využíva pôvodný modulárny dizajn predných dosiek. Všetky reproduktory majú rovnaký typ predných panelov, ktoré sú vyrobené z nerezonančného plastu a obsahujú príslušné meniče – výškové alebo stredotónové/stredobasové. Všetky modely série používajú rovnaký 25 mm hliníkový výškový reproduktor s feromagnetickou chladiacou cievkou. Používajú sa aj dva typy meničov MF/HF s kužeľmi z liatej živice, ktorých vonkajší povrch je pokrytý hliníkovou fóliou, a s pružnými gumovými obklopeniami. K dispozícii sú dve veľkosti ovládačov – 133 mm a 165 mm. Každý modul MF/HF má vlastný basreflexový port. Táto modulárna konštrukcia umožňuje výraznú homogenitu pri výrobe rôznych reproduktorov, čím sa znižujú výrobné náklady. Hoci sa nové reproduktory môžu pochváliť množstvom nákladných technologických funkcií, Kanaďanom sa ich podarilo vtesnať do strednej cenovej kategórie bez toho, aby sa zmenil princíp pôvodného modelu Image, ktorý sa predával ako cenovo dostupný reproduktor pre každého. Modulárna konštrukcia má aj niekoľko ďalších výhod, ako je napríklad jednotnosť konštrukcie reproduktorov a z toho vyplývajúca automatická tónová konzistencia zvuku všetkých reproduktorov v systéme domáceho kina.

Image T65 je najvyšší stojaci model z prepracovanej série Image. Predný panel sa skladá zo štyroch jednotiek: modulu „piskotu“ a troch rovnakých modulov s basovými/stredotónovými meničmi s priemerom 165 mm a 50 mm basreflexovými portmi. Každý modul má zakrivený antidifrakčný profil a plastový povrch okolo výškového reproduktora je tiež textúrovaný. Boky a zadná časť skrine sú z MDF. Rozstupy bočných panelov sa smerom dopredu a dozadu mierne zužujú. Pozoruhodný svojou nezvyčajnou hĺbkou viac ako pol metra. Skriňa je vnútorne vystužená, ale nie je rozdelená a všetky basové/stredotónové meniče majú rovnaký objem. Konfigurácia pasívneho crossoveru je založená na šírke pásma 2,5 s deliacimi bodmi 500 Hz a 2,5 kHz. Všetky meniče sú tienené kovovými priehradkami, takže sa nemusíte obávať umiestniť reproduktory vedľa televízorov alebo počítačových monitorov. Na zadnej strane škatule sa nachádza patch panel s dvoma pármi univerzálnych svoriek, ktoré sú vložené do plastu. T65 tak umožňuje pripojenie dvoch káblov metódou Bi-Wiring alebo Bi-Amping. Reproduktory stoja na mierne vyčnievajúcich štyroch plastových nožičkách, ktoré majú priestor na hroty alebo gumové nožičky. Dizajn T65 a ostatných reproduktorov série Image umožňuje dve farebné varianty: jaseňovo čierny lakovaný kabinet s čiernym predným panelom alebo javor so strieborným predným panelom.

Kvalita zvuku reproduktorového systému PSB Image T65

KVALITA ZVUKU: Zvuk modelu Image T65 stojí na pevnom základe dynamických basov. Nízka frekvencia okolo 40 Hz je vynikajúci výsledok, ktorý umožňuje reproduktorom zaobísť sa bez pomoci subwoofera v stereu pri takmer akomkoľvek hudobnom materiáli. Basy sa uchu zdajú byť pomerne ploché, len s miernym vzostupom v strednom pásme. Takto jasne definované stredné pásmo by malo osloviť fanúšikov modernej hudby. S dobrým útokom má basový register priemernú mikrodynamiku a určitý nedostatok rýchlosti, čo je legitímny kompromis za použitie troch reflexných portov v jednej skrini. Našťastie, so zvyšujúcou sa frekvenciou sa jej štruktúra stáva jasnejšou a podrobnejšou. Stredy a vrcholy sú čisté a dobre definované. Hoci T65 neponúka skutočnú bohatosť tónu, základná farba akustických nástrojov znie prirodzene. Páčilo sa mi podanie vokálov, mužské hlasy zneli solídne s plnými basmi a ženské hlasy zneli jasne bez toho, aby boli únavne prenikavé.

Názov série Obrázok ukladá T65 určitú povinnosť. Stereopanoráma sa otvorí doširoka a rovnomerne sa vyplní pozdĺž azimutu. Popredie je mierne vysunuté dopredu a obrazy sú dokonale lokalizované v priestore. Pozadie je menej kontrastné, ale je celkom zrozumiteľné. Takže názov kanadská akustika sa celkom ospravedlňuje.

CENA: 980 USD.

SUMMARY

MOŽNOSTI: Hlboké, dynamické basy, plynulé stredné pásmo a nezastreté horné pásmo.

nevýhody: Mierne pomalé basy.

ZÁVERY: Image T65 sa môže právom vyhlasovať za všestranný reproduktor, ktorý si dobre poradí so stereom v takmer každom žánri. Treba však poznamenať, že moderné štýly sú v T65 reprodukované zaujímavejšie ako komorné formy alebo dokonca symfonickejšia hudba. Hlboké a dynamické basy kanadských reproduktorov sú vítaným doplnkom každej viackanálovej zostavy DT.

Ohodnoťte tento článok
( Zatiaľ žiadne hodnotenia )
Miloš Polask

Od detstva som mal vášeň pre krásne a dobre navrhnuté priestory. Moje hry boli vždy spojené s aranžovaním a vymýšľaním nových spôsobov, ako zlepšiť svoje okolie. Vždy som cítil, že priestor môže ovplyvniť našu náladu a pohodu, a tak som sa rozhodol pretaviť túto vášeň do svojej profesie.

Biela technika. Televízory. Počítače. Fotografické vybavenie. Recenzie a testy. Ako si vybrať a kúpiť.
Comments: 1
  1. Lujza Koreňová

Ahoj! Chcel by som sa spýtať, či ste mali možnosť otestovať reproduktorový systém PSB Image T65. Ak áno, aký je váš názor na jeho zvukovú kvalitu a výkon? Ak nie, máte nejaké odporúčania pre reproduktorový systém, ktorý by ste mi odporučili na základe vašich skúseností? Vopred ďakujem za váš čas a pomoc!

Odpovedať
Pridať komentáre